BEYLİKDÜZÜMÜZ
Beylikdüzü Hakkında Her Şey
BEYLİKDÜZÜ REHBERİ
Şirket Kuruluş İşlemleri ile ilgili Şirket Kuruluşu için gerekli belgeler, Şirket Kuruluşu için Noterde Yapılması gerekenler, Ticaret Sicil Memurluğu İşlemleri ve Vergi Dairesi İşlemleri gibi konularda detaylı bilgi edinebileceksiniz.
ŞİRKET KURULUŞ İŞLEMLERİ
Şirket kurma işlemlerinize başlarken kolay olmayan bir sürece girdiğinizi unutmayın. Sıra sıra devlet dairelerini dolaşacak, yeri geldiğinde uzunca bir süre bekleyecek, yeri geldiğinde suratsız devlet memurlarının (bugüne kadar farklı zamanlarda, farklı illerde, 4 farklı şirket kurdum, sadece ve sadece 1 tane iyi niyetli, güleryüzlü devlet memuruna rastladım) kaprislerini çekeceksiniz. Önerim, herhangi bir kuruma gitmeden önce mutlaka internet sitesinden gerekli belgeleri öğrenmeniz ve ilgili formları doldurmanız. Bunun yanı sıra, gerekli belgelerin açıklandığı internet sayfasının da çıktısını almanızı öneriririm, çalıştığı kurumun internet sitesinde yazan bilgilerin doğru olmadığını iddia eden memurlarla karşılaşabilirsiniz (kendimden biliyorum).Eğer hazırsanız ilk durak noter…
NOTER
Bu aşamada şirket ortaklarının tamamının bulunması zorunlu, aksi takdirde vekaletname gerekecektir. Noterde yapacağınız işlemler aşağıdaki şekilde olacaktır;
1) Öncelikle şirket ana sözleşmenizi tasdik ettireceksiniz. En az 8 nüsha olarak hazırlayıp, onaylatmanızı öneririm. Bunlardan 7 nüshasını kuruluş işlemlerinde kullanacak, kalanı da kendinize saklayacaksınız.
2) Ana sözleşmenizi tasdik ettirdikten sonra şirket unvanı altında imza beyannamenizi vereceksiniz. Bunu da iki nüsha olarak hazırlatmanızı tavsiye ederim.
Bu aşamadaki masraflar tamamen değişken olup, noterden notere de fark etmektedir. Notere ödeyeceğiniz para, sözleşmenizin sayfa sayısına ve ortak sayınıza göre değişecektir. Bu nedenle ana sözleşmenizi hazırlarken mümkün olduğunca kısa ve öz yazmaya, bununla beraber sayfa boşlukları ve fontlarla oynayarak sayfa sayısını azaltmaya çalışın.
Şimdi bu belgelerle ticaret sicil memurluğuna gideceksiniz, ancak gitmeden önce yapmanız gereken üç işlem daha var;
1) Fotoğrafınızla beraber mahallenin muhtarına uğrayıp fotoğraflı nüfus cüzdanı sureti ve ikametgah belgesi (ikisinden de ikişer adet) alın.
2) Herhangi bir bankadan kurmak üzere olduğunuz şirket adına bir hesap açtırarak, şirket ana sözleşmenizde taahhüt ettiğiniz sermaye tutarının en az %25’ini bu hesaba yatırın. Bununla beraber, şubenizden Ticaret siciline hitaben açtırdığınız hesaba kimlerin kaç para yatırdığını gösteren bir mektup alın (bazı ticaret sicil memurlukları bu işlemde sadece paranın yatırıldığını gösteren banka dekontlarını kabul ederken, bazıları mutlaka ilgili banka şubesinden ticaret sicil memurluğuna hitaben yazılmış bir belge istemekte).
3) Toplam sermayenizin 10 binde 4’ü tutarındaki rekabet kurulu ödemesini yaparak dekontunu alın. Bu dekontun bir de fotokopisini çektirin, birini ticaret sicil memurluğuna vereceksiniz, diğeri masraflara yazmak üzere sizde kalacak.
TİCARET SİCİL MEMURLUĞU
Bundan sonraki aşamada şirketinizi kurduğunuz ilin ticaret odasının sicil memurluğundan şirket kayıt işlemlerini gerçekleştireceksiniz. Bu işe mümkün olduğunca sabah erken saatte başlamanızı tavsiye ederim.Bu noktada gerekli olacak tüm evrakların listesini ve dikkat etmeniz gereken noktaları ilgili ticaret odasının web sitesinden bulabilirsiniz. Yine bu aşamada ödeyeceğiniz harç tutarlarını da nakit olarak yanınıza almayı unutmayın. Ticaret sicilde yapacağınız harç masrafları standart olup, sadece ticaret sicil gazetesi ilan bedeli, ana sözleşmenizin kelime sayısına göre hesaplanacaktır.
Ticaret odasında şirket tescil ve oda kayıt işlemlerini tamamlandıktan sonra şirketinizin tescil belgesini (sicil tasdiknamesi) alacaksınız. Bu, şirketinizin artık tescil edilip, onaylandığı anlamına gelir. Muhtemelen 3-7 iş günü aralığında şirket kuruluşunuz ticaret sicil gazetesinde yayımlanacaktır. Bunu da ticaret sicil gazetesinin web sitesinden online olarak takip edebilir, bundan sonraki işlemlerinizde, online olarak görüntüleyebileceğiniz ticaret sicil gazetesini çıktı alarak kullanabilirsiniz.
Sicil tasdiknamesini aldıktan sonra, hazır sicil memurluğuna gitmişken, faaliyet belgesi de almanızı tavsiye ederim.
NOTER
Ticaret sicildeki işlemleri tamamladıktan sonra AYNI GÜN içerisinde notere giderek kanunen tutmak zorunda olduğunuz defterleri tasdik ettirmeniz gerekecek. Kanunen tasdik ettirerek tutmak zorunda olduğunuz defterler şunlardır;
Yevmiye Defteri
Defter-i Kebir
Envanter Defteri
Karar Defteri
Bu defterleri herhangi bir kırtasiyeden tedarik ederek notere götürebilirsiniz. Ya da defter-i kebiri boş sürekli form tasdik ettirerek kullanabilirsiniz. Bu defterler mali müşaviriniz tarafından tutulacağı için, bu işlem sırasında kendisine danışmanızda fayda var. Şirketiniz tescil edildikten 1 gün sonra bile bu defterleri tasdik ettirirseniz, usulsüzlük cezası ile karşı karşıya kalırsınız. Aslında ticaret sicile gitmeden önce, ana sözleşmenizi onaylatırken de bu defterleri tasdik ettirebilirsiniz. Ancak ticaret sicilde şirket unvanınızla ilgili bir problem yaşayıp, unvanınızı değiştirmeniz gerekirse, tekrar ücret ödeyerek defterleri yeni unvana göre tasdik ettirmeniz gerekir.
VERGİ DAİRESİ
Tescil işlemlerinizi tamamlayıp, defterleri tasdik ettirdikten sonra en geç 10 gün içinde, şirket merkezinizin bulunduğu ilçenin bağlı olduğu vergi dairesine giderek kayıt yaptırmanız ve vergi numaranızı almanız gerekiyor. Bu işlemi de fazla beklemeden mümkünse aynı gün, değilse ertesi gün halletmenizi tavsiye ederim. Şirketiniz için yapacağınız masrafların faturasını alırken vergi dairesi ve vergi numarası gibi bilgilere ihtiyacınız olacak. Vergi dairesine işe başlama bildiriminde bulunmak için gerekli bilgi ve belgeleri de Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinde bulabilirsiniz.
Gideceğiniz yer, vergi dairesinin sicil memurluğu bölümü olacak. Belgelerinizi almadan önce size damga vergisi için beyanname doldurup doldurmadığınızı soracaklar. Kira sözleşmesinden doğan damga vergisini daha önce doldurduysanız tahakkuk fişini mutlaka yanınızda götürün. Henüz ödemediyseniz, orada beyanname doldurarak ödeyebilirsiniz. İnternette yazan belgelerin yanı sıra kira kontratınızın iki nüsha fotokopisi ile şirket ortaklarının nüfus cüzdanlarının asıllarını yanınıza alın. Başvuru evrakları ile beraber işe başlama bildirimi dolduracaksınız. Bu evrakta stopajı aylık olarak mı 3 aylık olarak mı ödemek istediğiniz size sorulacak. Rahat etmek için 3 aylık periyodu seçin.
Burada yaptığınız başvuru sonucunda vergi levhanızı alacaksınız. Bununla beraber vergi daireniz ve numaranız belli olacak. Ancak arada son bir işlem daha var. Vergi dairesi şirket adresinize bir yoklama memuru göndererek şirketinizi teyid edecek. Yoklama memuru, vergi dairesine başvurunuzu takiben, ortalama 3 iş günü içerisinde gelecektir. Gelen memura çay ikram etmek adettendir:) Memur geldiğinde, imza yetkisi olan birinin ve şirket kaşenizin şirket merkezinde olması gerekiyor. Gelen memur; ticari unvanınızı, şirket demirbaşlarınızı, çalışan sayınızı, faaliyet alanınızı, mali müşavirinizin bilgilerini yoklama formuna kaydederek size imzalatacaktır.
Burada önemli olan iki nokta var;
1) Çalışanınızın olmadığını beyan edin.
2) Mali müşavirinizin adını, soyadını, vergi numarasını ve iletişim bilgilerini önceden öğrenin.
Bilgileriniz vergi dairesince sisteme aktarıldıktan sonra, en geç 1 ay, muhtemelen 1 hafta içerisinde GİB e-vergi levhası bölümünden kendiniz vergi levhanızı print edebiliyor olacaksınız. Bu aşamada print ettiğiniz e-vergi levhasında bulunan onay kodu tasdik hükmünde olup, print ettiğiniz kağıdı vergi dairesine veya muhasebecinize tasdik ettirmenize gerek kalmayacak.Vergi levhanız çıkana kadar, her türlü resmi işlem için yoklama tutanağının sizde kalan örneğini kullanabilirsiniz.
İMZA SİRKÜLERİ
Vergi levhası için de başvurduktan sonra, şirket kuruluşumuzu tamamlamak üzere nihayet son aşamaya geliyoruz. Bu aşamaya geçebilmek için şirket tescilimizin ticaret sicil gazetesinde yayımlanması gerekiyor. Noterde başlayan şirket kurma maceramız yine noterde tamamlanacak. Şirket kuruluş aşamasında verdiğimiz imza beyannameleri ve ticaret sicil gazetesi ile beraber notere giderek imza sirkülerini çıkarıyoruz. İmza sirkülerini en az iki, mümkünse üç adet olarak hazırlatmanızı tavsiye ederim. Ödeyeceğiniz ücret yine istediğiniz örnek sayısı ile doğru orantılı olacaktır. İmza sirkülerinizi de çıkarttıktan sonra, şirket kuruluşunuz tamamlanmış demektir, hayırlı uğurlu olsun:)